onsdag, augusti 16, 2006

Vad DN säger att jag ska rösta på.

Såhär i valtider, speciellt när jag är hemma och är rastlös, så tänkte jag att det kan vara kul att göra DN:s valtest. Efter 31 frågor där man tar ställning i olika frågor och sedan hur viktig man anser just den frågan är, så får man se vilket parti som passar bäst ihop med ens åsikter. Det är alltid lite läskigt att göra sådana här tester, tänk om det visar sig att jag egentligen borde rösta på kristdemokraterna, hemska tanke. Här går jag omkring och tror att jag är en ganska trevlig feminsitisk kille med en hyffsat socialistisk grundsyn på samhället och politik. Och så visar det sig att jag skulle vara en frireligiös galning som vill inskränka aborträtten, förstöra miljön, ta bort rätten till anställningstrygghet och göra de rika rikare och de fattiga fattigare. Som sagt lite läskigt är det.

Men som tur är blev det inte alls så, som ni själva ser, detta är resultatet. Och det är mellan (v), (mp) och (fi) det står i höst, även om jag inte riktigt lyckats bestämma mig ännu.
Nackedelen med fi är att det skulle vara att kasta sin röst i sjön och därmed inte ha gjort sitt för att hålla borgarna borta från makten att sabba hela ekonimin och förstöra
för studenter, arbetare och arbetslösa. Men ett feministiskt parti skulle verkligen behövas för att pressa regeringen att verkligen tänka på sådana frågor, och kompetensen inom detta område är ju enorm inom fi. Problemet med v är att det finns ganska mycket bakåtblickande gamla kommunister med i partiet och det skulle naturligtvis vara det bästa om partiet ombildades och ett nytt och modernare vänsterparti bildades i v:s ställe. Mp:s tydligaste fel är att de inte väljer sida och har gjort bort sig tidigare genom att förhandla med borgarna om att få vara med i en regering på deras sida. Detta trots att det så klart är så att högerpolitik knappast gynnar miljön. Dessutom har de ett antal befängda idéer om att sänka rösträttsåldern till 16 och ta bort 4% spärren. Alltså öppna upp för de extrema högerpartierna (inte kd och m utan sverigedemokrater, nsf och sådant pack) och de skulle därmed få en massa nya pengar som de kan använda för att bli ännu större. Korkat. Så tyvärr är det lite pest eller kolera att välja mellan i höst, men av de sju partier som fanns med i testet måste jag säga att jag är stolt över detta resultat. Att jag bara var 11% moderat värmer verkligen i hjärtat.

Inga kommentarer: